Lääkärin palkkalaskuri

Palkka, oli se sitten lääkärin tai kenen hyvänsä muun, on meille suomalaisille vaikea aihe.  Muiden palkat kiinnostavat kyllä mutta kuitenkaan lähes kukaan ei halua kertoa omaansa. Hankalaa. Onneksi on kuitenkin tutkimuksia. Yhden kattavan suomalaisen palkkatutkimuksen perusteella päätimmekin luoda lääkärin palkkalaskurin. 

Miksi lääkärin palkkalaskuri?

Tutkiessamme terveydenhuollon alaan liittyviä yleisimpiä Googlen hakutermejä, meille selvisi, että lääkärin palkka on selvästi yksi kiinnostavimpia aiheita. Tietoa palkoista on saatavilla kohtalaisesti mutta koimme, että tieto voisi olla vieläkin selvemmin jäsennellyssä ja helpommin pureksittavassa muodossa. Siispä ääriyksinkertainen laskuri!  Me Vireydellä koemme, että palkan ei pitäisi olla se kaikkein tärkein asia työpaikassa. Kuitenkin, samanaikaisesti tiedostamme sen tärkeyden niin konkreettisesti kuin henkiselläkin tasolla.

Laskurin idea on, että kuka vaan voi muutamalla klikkauksella selvittää, mitä erilaiset lääkärit eri asemassa ja eri työnantajilla ovat keskimäärin tienanneet (vuosina 2014-2016). Variaatioita on paljon ja laskurissa onkin jopa yli 30 eri palkkaa ja tähän päälle vielä yksityisvastaanottoa pitävien lääkärien keskimääräisiä palkkioita erikoisalojen mukaan. 

Jos siis mietit vaikka erikoistumista, voit nyt helposti selvittää, miten se voisi vaikuttaa palkkaasi ja miten eri erikoistumisalat eroavat palkan suhteen. Tai jos pohdit onko tulevaisuutesi kunnalla, valtiolla vai yksityisellä, nyt ainakin tiedät miten ansainta eroaa näiden välillä. 

Mutta eihän lääkärin työtä rahan takia tehdä?

Validi väite. Varmasti monen lääkärin osalta tottakin. Kuitenkin, me Vireydellä uskomme siihen, että palkka eli työstä maksettava korvaus, on oltava reilu ja motivoiva. Meidän mielestä palkka on merkki kunnioituksesta ja arvostuksesta tehtyä työtä kohtaan. 

Se on sitten jokaisen oma asia miten palkkaan suhtautuu ja onko onko sen suuruus tärkeää itselleen. Emme usko että monikaan lääkäri tekee työtään vain rahan takia mutta se ei tarkoita, että korvauksen suuruudella ei olisi isoa merkitystä henkisesti.

P.S. Palkkatiedot on otettu Tilastokeskuksen aineistosta vuosilta 2014-2016. Laskurin palkat eivät siis todennäköisesti vastaa tämän hetken palkkoja ja ovat vain suuntaa antavia. 

Toni Roschier