Minkälaista on työskennellä Porvoon terveyskeskuksessa
Lääkärimme Aarni sekä Juuso tekivät keväällä 2024 työjakson Porvoon terveyskeskuksessa. Haastattelimme molempia heidän kokemuksistaan ja tässä julkaisussa kerromme mm. minkälaisia olivat tyypilliset työpäivät ja potilaat sekä minkälainen työilmapiiri Porvoossa vallitsi.
Porvoon terveyskeskuksessa työskentely tarjosi Aarnille ja Juusolle monipuolisia ja opettavaisia kokemuksia. Välillä toki ajelu talvella PK-seudulta Porvooseen saattoi hieman hapottaa, kun loska läiskyi pimeässä auton tuulilasiin. Kuitenkin kokonaisuutena jäätiin plussan puolelle. Molemmat lääkärit kuvaavat työtään kolmannella adjektiivilla: Aarni sanoo sen olevan “monipuolista, opettavaista, yllättävää”, kun taas Juuso toteaa sen olevan “monipuolista, vastuullista ja kehittävää”.
Aarnin työpäivät koostuivat satunnaiskävijöiden vastaanotoista sekä ylepäivystämisestä: “Enimmäkseen kandina tein satunnaiskävijöiden listaa, minkä lisäksi työnkuvaan kuului ylepäivystämistä.” Juuso puolestaan kertoo, että hänen työpäivänsä jakautuivat “satunnaiskävijöiden vastaanottoihin, toimenpideaikoihin ja kiirevastaanottoihin”. Tämän lisäksi Juuso toimi myös kanslia/”mini-triage” konsulttina ja tarkkailun/kiirevastaanoton konsulttina. Molemmat lääkärit korostavat järjestelmän joustavuutta potilaiden vastaanottamisessa, mikä mahdollistaa erilaisille potilaille sopivan ajan varaamisen. Juuso kertoo:
“Tyypilliset vastaanottoajat olivat 30-60 minuuttia riippuen potilaan vaativuudesta. Käytössä on Hygga-järjestelmä, jossa potilaat kerätään kaikkien vastaanottoa sinä päivänä pitävien lääkäreiden yhteiseen pooliin, josta potilaita sitten poimitaan. Systeemin ja kollegoiden joustavuus mahdollistaa, että vaativat potilaat voivat ottaa vähän enemmän aikaa ja helpot potilaat pystyi hoitamaan nopeasti pois”.
Potilasaines Porvoossa on monimuotoista. Aarni mainitsee: “Potilaita oli ihan laidasta laitaan”, kun taas Juuso kertoo, että “pääasiallisesti potilasaines on iäkkäämpiä monisairaita, mutta joukossa on myös lapsia ja nuorempia aikuisia esim. infektioiden, pientraumojen tai mielenterveyden ongelmien takia”
Työilmapiiri Porvoon terveyskeskuksessa on pääasiassa positiivinen. Aarni kuvailee kollegiaalista tukea ja aamukokouksia: “Oli mukava nähdä tuttuja naamoja.” Juuso taas toteaa, että “kollegoista on pelkkää hyvää sanottavaa”, vaikka uudistusten myötä oli ollut stressiä ilmassa. Porvooseen alettiin implementoimaan mm. omatiimimallia työjakson aikana.
Perehdytyksestä molemmat antavat suoraa palautteita. Aarni kokee, että perehdytys oli riittävä, mutta “nimetty mentori jäi uupumaan”. Juuso puolestaan kuvailee perehdytystä ja senioritukea seuraavasti: “Varsinainen muodollinen perehdytys oli lyhyt, mutta kollegoilta pystyi aina tarvittaessa kysymään.”
Työskentely on joustanut myös henkilökohtaisten elämäntilanteiden mukaan. Aarni kertoo: “Sovin ennalta sekä lyhyitä poissaoloja että lyhyempiä päiviä.” Juuso lisää: “Työ oli juuri sopiva rupeama omaan elämäntilanteeseen valmistumisen ja erikoistumisen välissä.”
Molemmat korostavat Vireyden roolia työllistymisessä. Aarni mainitsee: “Helppo kommunikaatio, hyvä palkka, auto firman kautta.” Juuso puolestaan toteaa: “Joustava nopea työllistyminen mielekkäisiin työtehtäviin.”
Loppujen lopuksi, vaikka molemmat hyppäsivät suht nopeasti syvään päätyyn, molemmat lääkärit näkevät Porvoon terveyskeskuksessa työskentelyn erittäin positiivisena kokemuksena.
Oletko kiinnostunut työskentelemään Porvoon terveyskeskuksessa? Kerro toiveesi täällä!