Erikoistuminen työterveyteen Vireyden kautta Helsingin työterveydessä

Lääkäreillämme on valtavasti hiljaista tietoa, mistä voisi olla hyötyä muille lääkäreille. Samaan aikaan haluamme kuitenkin arvostaa heidän vapaa-aikaansa. Mutta kaikkien meidän pitää syödä, joten päätimme viedä lääkärit dinnerille ja samalla pääsimme kysymään heiltä muutamia kysymyksiä.  
 
Tällä kertaa aiheena oli erikoistuminen Helsingin työterveydessä. Roosa-Marian ja Emmin vastaukset luettuasi tiedät enemmän muun muassa hakuprosessista, erikoistumisen rakenteesta, käytännön asioista ja etätöistä.  

 

Mikä sai teidät päätymään juuri työterveyteen?  

Roosa-Maria: Työterveys on lääketieteellisesti monipuolista työtä ja lisäksi siinä on sellaisia ulottuvuuksia, mitä muilla lääketieteen aloilla ei ole, kuten esihenkilöyhteistyötä ja työpaikkakäyntejä. Mahdollisuudet vaikuttaa ihmisten terveyteen on paremmat kuin terkassa, koska resurssit ovat yleensä paremmat. Lisäksi täällä painotetaan paljon ennaltaehkäisyä ja ihmiset ovat keskimäärin terveempiä. Työajat ovat myös mukavat. 

Emmi: Niin ja ei tarvitse päivystää. Muuten tuossa taisi olla jo tärkeimmät. Se ehkä mitä muilla aloilla ei ole, on se työyhteisöjen ja esihenkilöiden kanssa tehtävä työ. Teemme paljon tiimityötä. Eli siihen kuuluu vähän muutakin kuin vain se puhdas lääketiede. Se on oikeasti aika virkistävää.  

 

Miten hakuprosessi meni? 

Roosa-Maria ja Emmi: 

Hakuvaiheessa pitää kirjoittaa motivaatiokirje. Tämän lisäksi työkokemuksesta, tieteellisistä ansioista ja ensisijaisuudesta saa tietyn määrän pisteitä. Näiden perusteella valitaan hakijat haastatteluun, joka ratkaisee paikan. Haastattelu on tärkeä, siihen kannattaa erityisesti panostaa, jos hakee. HUOM! Näin prosessi meni silloin, kun me haimme, mutta tilanne on voinut muuttua sen jälkeen. Sitten jos pääsee sisään, niin on vielä kuuden kuukauden koejakso.  

 

Entä erikoistumisen rakenne? 

Roosa-Maria ja Emmi: 

Alkuun on puolen vuoden koejakso. Tämän jälkeen erikoistumiseen kuuluu - vapaavalintaisessa järjestyksessä - kaksi vuotta työterkkaa, puolen vuoden kuntoutusjakso, puolen vuoden työterveyslaitosjakso ja lisäksi yhteensä 9 kuukautta reunapalveluita muilta erikoisaloilta. Näiden lisäksi 0-12 kuukautta täydentävää koulutusjaksoa, joka voi olla ihan työterkkaa, jotakin muuta erikoisalaa tai vaikka tutkimushommia. Yhteensä siis noin 5-6 vuotta, riippuen miten nopeasti pääsee Työterveyslaitokselle, sinne on nimittäin jonoa. Suosittelemme luonnollisesti katsomaan viimeisimmät päivitykset yliopiston sivuilta. 

 

Miten erikoistuminen näkyy teidän arjessa? Jos vertaatte, että te ette olisi erikoistumassa. 

Emmi: Ohjauksia on kaksi tuntia viikossa ja ohjaajan pitäisi olla alkuun mukana kaikissa vaikeissa jutuissa.  

Roosa-Maria: Käytännössä se on siis samaa työtä (pl. ohjaukset), mutta asiakasorganisaatiot arvostavat EL-papereita.  

 

Minkälaista on nimenomaan täällä se erikoistuminen, mitä hyviä huonoja puolia? 

Emmi: Onhan tämä selvästi iso talo. Se näkyy niin, että täällä on tosi paljon osaamista ja erilaisia tiimejä joihin yleensä pääsee työnkiertoon, jotta ihmiset saavat monipuolista kokemusta. Lisäksi tämä on tosi vahvasti ennaltaehkäisevään ja sellaiseen ns. työterveyshuollon syvään päähän painottava yksikkö.  

Yhtenä käytännön asiana täällä on ne reunaehdot, että pitäisi 2 kertaa viikossa aloittaa kasilta töissä ja kerran kuukaudessa olla myöhempään, mutta se tuo myös ihan kivaa vaihtelua. Vireydellähän voi joustavasti sopia työajoista ja itse lähdenkin yleensä perjantaisin tosi ajoissa, kun olen tehnyt ylitöitä.

Roosa-Maria: Sanoisin, että täällä potilasmateriaali on jotain terkan ja yksityisen sektorin väliltä. Mutta tämä on hyvä paikka opetella, koska täällä tulee jatkuvalla syötöllä niitä perusjuttuja. Täällä oppii tosi nopeasti oikeasti työterveyshuollosta. Lisäksi täällä on ainakin minulla ollut tosi hyvä konsultaatiotuki - aina voi kysyä apua heti.

Tästä päästäänkin sopivasti siihen, että mitä hyötyä on olla meidän (Vireys) kautta vs. suoralla sopimuksella, muuta kuin palkka? 

Emmi: Joustavammat työajat ja yhteisöllisyys. On meillä toki tiimikokouksia, mutta etenkin näin nuorena lääkärinä sitä kaipaisi ehkä enemmän yhteisöllisyyttä. Sen puolesta on ollut mukava, että Vireyden kautta on sitten ollut kaikkea kivaa tekemistä. Ja saa välillä muutakin lounasta, kun täältä ei oikein voi poistua. 

Mites tuo etätyö sitten käytännössä toimii? Kuinka paljon sitä voi tehdä ja kuinka paljon te teette sitä? Entä mitä teette etäpäivinä? 

Roosa-Maria: Voi tehdä, mutta ei ole pakko. Itse teen yhden päivän viikossa.  

Olen itse suoraan sulkenut koko päivän ja kirjannut, että vain minä itse varaan siihen. Ja sitten varaan siihen aikoja ihan tarpeen mukaan. Esim. lausuntoja varten varaan sen verran kirjallista aikaa kuin koen tarvitsevani. Lisäksi varaan omille potilaille soittoaikoja tai annan tarvittaessa uusille potilaille etävastaanottoja, ja sitten sinne saattaa tulla myös vaikka työterveysneuvotteluita.

Emmi: Päivä viikkoon ja jotain yksittäisiä päiviä ollut sitten lisäksi. Minulla taas on ihan vain vastaanottoja etäpäivinä.  

Onko ollut jotain haittaa olla meidän kautta vs. suorana? 

Emmi: Eipä oikeastaan. Joitain pieniä epäselvyyksiä on ollut joskus esim. koulutuksiin liittyen, mutta nekin ovat ratkenneet helposti.

Roosa-Maria: Joo ei kyllä ole ollut mitään ongelmia. Ihan samalla tavalla kohdellaan kuin kaikkia muitakin. Ja täytyy sanoa tuohon yleisestikin, että kun olin Järvenpäässä Vireyden kautta, niin ei sielläkään kukaan mitenkään kohdellut eri tavalla, vaikka en ollut suoralla sopimuksella ja kaikki muut oli.  

 

Mitäs me voitaisiin tehdä paremmin tai tuleeko mieleen jotain ideoita tms.? 

Emmi: En tiedä. Vireys on ylittänyt kaikki odotukset. 

Roosa-Maria: No niin. Käsittämätöntä. Mä oikeaesti joka kerta yritän saada tuohon jonkun vastauksen, mutta ei niitä keksi. 

Emmi: En minäkään kyllä keksi, katsotaan pikkujoulujen jälkeen. 

Tiesitkö?

Keskeinen osa Vireyden konseptia on ammatillisen kehityksen ja kouluttautumisen tuki. Yksi käytännön tapa miten teemme tätä, on tarjota erikoistumisiin liittyviä työmahdollisuuksia ja tukea tätä taloudellisesti. Vireydellä on mahdollisuus kerryttää erikoistumispalveluita työskentelyn ohessa. 9kk tk-jakson lisäksi on mahdollista kerryttää runkopalveluita mm. työterveydessä, yleislääketieteessä, sisätaudeissa, geriatriassa ja psykiatriassa. Useilla muilla erikoisaloilla myös reunapalvelut ovat mahdollisia. Kysy näistä lisää!

Roosa-Maria

Roosa-Maria on Vireydellä jo toisessa toimipisteessä. Tällä hetkellä hän työskentelee Helsingin työterveydessä erikoistuvana lääkärinä.

Emmi

Emmi hakeutui Vireydelle töihin kaveriltaan kuulemien hyvien kokemuksien johdosta. Tällä hetkellä hän työskentelee Helsingin työterveydessä erikoistuvana lääkärinä.

Toni Roschier