Haastattelu: Minkälaista on tehdä lääkärintyötä etänä? Vireyden lääkärit kertovat.

Etätyö on tullut jäädäkseen, myös lääkäreiden osalta. Etätyö voi olla hyvin erilaista erilaisissa toimipisteissä ja tehtävissä. Monet lääkärit eivät myöskään ole sitä vielä kokeneet. Tämän vuoksi haastattelimme neljää Vireyden lääkäriä heidän tekemistään etätöistä.  

Käytännöt, hyvät puolet, ärsytyksen kohteet, kenelle sopii ja niin edespäin. Kaikki tämä lääkäreiden etätöistä yhteen koottuna. Ennen kuin mennään asiaan, esitellään haastateltavamme ensin:  

Lauri 

  • Toimipiste: Yksityinen, Chat

  • Kuinka usein teet etätöitä: Viikon verran kuukaudessa ja satunnaisia päiviä per viikko. 

  • Minkälainen on tyypillinen etätyöpäivä: Chat-vastaanotossa hoidetaan tyypillisesti useaa potilasta samaan aikaan ja potilaskontaktit ovat lyhyitä. Kirjaamiseen menee usein enemmän aikaa kuin potilaan kanssa keskusteluun. Teen usein vähän lyhyempää päivää, koska chat on melko intensiivistä. Se vaatii melko tarkkaa keskittymistä, mutta toisaalta lyhyessäkin ajassa saa hyvät tienestit.  


Emmi 

  • Toimipiste: Helsingin työterveys, työterveyteen erikoistuva lääkäri 

  • Kuinka usein teet etätöitä: Kerran viikossa on etäpäivä, mutta etävastaanottoja teen sitten lisäksi tarvittaessa muinakin päivinä.  

  • Minkälainen on tyypillinen etätyöpäivä: Aamusta on usein videovastaanotto tai pari. Sitten saattaa olla pari työterveyspuhelua. Väleihin oon koittanut säästää aikaa paperitöille. Välillä on koulutuksia, joihin voi osallistua myös etänä. 


Anton 

  • Toimipiste: Siun työterveys 

  • Kuinka usein teet etätöitä: Teen pelkästään etävastaanottoja ja noin 3–4 päivää viikossa.  

  • Minkälainen on tyypillinen etätyöpäivä: Aloitan vastaanotot melkein heti herättyäni ja syön aamupalaa vasta tämän jälkeen. Rauhallisena päivänä ehdin pitää höpöttelytaukojakin kavereiden kanssa. Hyvin kiireisenä päivänä taas ruokatauostakin voi joutua supistamaan. Siun työterveydessä ei ihan hirveästi onneksi näitä päivä ollut. Peruspäivänä kerkeän pitämään taukoja ja työaika ei mene varttia enempää sovitun ajan yli. Tänään esimerkiksi kerkesin ennen neljää tekemään kirjaukset jne. 


Kiia 

  • Toimipiste: YTHS Otaniemi 

  • Kuinka usein teet etätöitä: Teen etävastaanottoa kerran viikossa perjantaisin. 

  • Minkälainen on tyypillinen etätyöpäivä: Herään 7:30 ja jo parinkymmenen minuutin päästä laitan koneen päälle. Teen toimistotöitä kuten labroja, kuvantamisia, viestittelyä ja lähetteitä. Potilaita päivässä on yleensä ennen ja jälkeen lounaan pari kappaletta ja tähän päälle sitten puheluita. Voin säätää aikatauluni aika vapaasti esimerkiksi lounaan osalta ja töitä voi myös siirtää toiselle päivälle, jos pitää lähteä aikaisemmin tms. Etätyö ei yleisesti eroa paljoa normipäivästä YTHS:llä.  

 

Yleisfiilikset etätyöstä – jatkoon vai ei jatkoon?  

Etätyö menee selvästi lääkäriemme raadissa jatkoon. Kuitenkin sillä tärkeällä tarkennuksella, että kaikkien mielestä sitä tulee olla sopivasti ja useimpien mielestä 5 päivää viikossa etätöitä ei ole optimi.

Hyviä ja huonoja puolia löytyy. Jatkossa ei ehkä niin päätoimisesti jaksa tehdä kuin tällä hetkellä. Ehkä 1-2pv viikossa etänä olisi sopiva, kommentoi Anton

Etävastaanoton huonot puolet? Mikä ärsyttää? 

Pääsyy ärsytykseen piilee teknologiassa; softan käyttämiseen menevä aika, toimimaton verkko, kamera ja VPN ärsyttävät lääkäreitämme. Tämän lisäksi mainittiin se, että potilaita ei pääse tutkimaan niin hyvin ja homma voi olla yksinäistä.   

Eniten ärsyttää softan käyttöön menevä hukka-aika. Lisäksi tämä voi olla päätoimisena hieman yksinäistä hommaa, kertoo Lauri

Etävastaanoton parhaat puolet? Mistä tulee hyvä fiilis? 

Käytännön asiat miellyttävät ja tärkeimpänä esiin nouseekin mahdollisuus nukkua aamulla pidempään ja säästää työmatkoihin menevä aika ja raha. Myös parempi keskittyminen, ja se, että läppärin sulkeutuessa työt unohtuvat positiivisella tavalla, nähdään hyvinä puolina. Emmi avaa kokemuksiaan: 

Etätyö on helppo järjestää joustavammin itselle ja potilaillekin. Joskus siinä tulee paremmin keskityttyä, kun fokusoituu vaan puhumiseen ja kuuntelemiseen eikä tee mitään muuta samaan aikaan. 

Sopiiko etävastaanottotyö kaikille lääkäreille? Voiko vastavalmistunut tehdä sitä? Mitä taitoja se vaatii? 

Tämä jakaa mielipiteitä. Osa lääkäreistämme ajattelee, että etätyöt eivät ole ihan untuvikoille sopivimpia, kun taas toisten mielestä ne sopivat melkein kaikille. Toki tässä lääkärit reflektoivat omaa työpaikkaansa, joten eroja tulee paljon jo siitä. Yleinen mielipide kuitenkin on, että suurin osa lääkäreistä pystyy tekemään etätöitä, vähintään pienen koulutuksen jälkeen.  

Soveltuvin osin vastavalmistunut pystyy tekemään. Labra- ja röntgentulokset soitetaan etänä myös läsnäolotyössä. Samoja taitoja pääosin vaatii kuin normi lääkärin työ, Anton täsmentää. 

 

Mikä on sopiva määrä etätöitä? Voisiko sitä tehdä joka päivä? 

Tämäkin asia riippuu hyvin paljon työnkuvasta. Esimerkiksi chat koetaan sen verran hektisenä, että mielellään sitä ei tekisi ihan täysiä päiviä, mutta toisaalta päivittäin sitä voisi silti tehdä. Monet puhelin- ja videovastaanottoja tekevät taas kokevat, etteivät mielellään ihan päivittäin tekisi etätöitä. Anton selittää:  

Max 1-2pv viikossa. Toisaalta muutaman kuukauden pätkässä useampi päivä viikossa ei ole ongelma. Ulkomaan reissuun tämä sopi erittäin hyvin.  

 

Mitä sovelluksia etävastaanottoon käytetään?  

Paikkakohtaisten potilastietojärjestelmien (esim. Mediatri, Dynamic Health) lisäksi kovassa käytössä ovat mm.: terveysportti, chattisofta, sähköposti, Teams, Elisa Ring, Citrix ja Medixine.  

 

Onko ollut koskaan tietoteknisiä haasteita? 

Netti pätkii joskus, videovastaanottoja joutuu välillä muuttamaan puheluiksi ja joskus on potilastietojärjestelmissä ongelmia. Kuitenkaan yhdelläkään haastatelluista ei ollut ollut mitään merkittäviä haasteita tekniikan kanssa ja aina vikatilanteista on selvitty. 

 

Kuinka pitkiä etävastaanotot ovat tyypillisesti? 

Vastaanottojen kestot vaihtelevat suuresti. Chatissa luonnollisesti kohtaamiset ovat lyhyitä, vain muutaman minuutin kestoisia, kun taas työterveyden ja YTHS:n vastaanotot ovat vartista tuntiin. 

Minkälaisia potilascaseja hoidat tyypillisesti? 

Vaikka etänä ei pysty kaikkia vaivoja hoitamaa, riippuu tämäkin hyvin paljon työnkuvasta. Jokaisella lääkärillä tulee etänä hoidettua kuitenkin lähes aina mielenterveyteen liittyviä asioita. Yleisesti lääkärimme kokevat, että kuvan ja/tai videon avulla voidaan kyllä etänäkin hoitaa hyvin monipuolisesti erilaisia potilaita. Lauri listaa mm.: 

Hengitystieinfektiot, covid, silmätulehdukset, reseptien uusinnat, sekalaiset kysymykset, vatsataudit, virtsatieinfektiot. Tavallaan teen hoidontarpeenarviota, jossa hoidetaan kaikki minkä chatin kautta pystyy. 

Mielenterveyspotilaita on valtaosa. Joskus myös uniongelmia, kontrolleja sekä ihottumia tulee hoidettua, kertoo Kiia.  

 

Miten potilaat kokevat etävastaanotot? 

Lääkärimme kokevat potilaiden suhtautuvan etävastaanottoihin pääosin hyvin. Joissakin tilanteissa etävastaanotto nähdään selvästi positiivisena asiana, kun taas välillä potilaat luonnollisesti toivoisivat läsnä-vastaanottoa.  

Ehkä 75% potilaista ovat etävastaanottoon tyytyväisiä. Osa olisi kyllä halunnut tulla paikan päälle, pohtii Kiia

 

Vaatiiko etävastaanotto enemmän valmistautumista ja yhteistyötä potilaalta sekä lääkäriltä? 

Etävastaanotto ei lääkäriemme mukaan vaadi enempää valmistautumista potilaalta tai lääkäriltä verrattuna kasvokkain tapahtuvaan vastaanottoon. Toisaalta, kuten normaaleissakin kohtaamisissa, toivotaan potilaalta myös läsnäoloa. Vähimmäisvaatimus olisi, että puhelinaikaa ei hoidettaisi kiireisessä tai muutenkaan hankalassa paikassa. Tämän lisäksi lääkärimme painottavat, että potilaalla pitäisi olla ainakin kohtalaiset valmiudet tietokoneen käyttöön.  

 

Käsiteltiinkö opiskeluvaiheessa etätöitä tai saiko siihen valmiuksia? 

Yksikään lääkäreistämme ei ole saanut merkittävää koulutusta etätyöskentelyyn opiskeluvaiheessa eikä etätöitä juuri silloin muutenkaan käsitelty.

Ei oikeastaan. Tietosuojasta vaan puhuttiin, että ei saa muut kuulla potilaan kanssa keskustelua, muistelee Kia.

Käytännön vinkkejä potilaan kohtaamiseen etänä niille ketkä etälääkärityötä pohtivat? 

Lauri: “Chatissa kannattaa opetella selkeä järjestys, miten hoidat potilaat ja tee se aina samalla lailla. Useampi näyttö ja näppäinoikotiet. Mieti ennen kuin painat enteriä, mitään ei voi ottaa takaisin. Opettele hoitamaan montaa potilasta samaan aikaan.” 

Emmi: “Rauhallinen tila ja tarpeeksi aikaa vastaanottoaikojen välillä. Jos on teknisiä ongelmia, niin se koko aika ei mene siihen säätöön. Ehkä myös se, että tiedostaa ne etävastaanoton rajoitteet ja ajattelee jo sitä varatessa, että miten potilasta olisi hyvä valmistella siihen ja ehkä potilaankin hyvä asennoitua.” 

“Jos pärjäät potilaan kanssa kasvotusten, niin pärjäät varmasti myös etänä”, rohkaisee Anton

 

Kenelle voi suositella etätöitä?  

Kuten on jo varmaan tullut selväksi, lääkäreidemme mielestä etätyöt sopivat pienin varauksin useimmille lääkäreille ja useimpiin tilanteisiin. Lauri vetää vielä yhteen:

Pitää olla nopea liikkeissään, pystyy hoitamaan montaa asiaa samaan aikaan ja osaa käyttää atk:ta. Tässä muutamia tärkeitä ominaisuuksia. Hyvä olla kokemusta järjestelmistä ja talon toimintatavoista eli ihan kylmiltään tätä ei voi alkaa tekemään ilman perehdytystä.  

 

Jos tämä kuulostaa hyvältä, niin ota yhteyttä meihin! Etsitään yhdessä juuri sinulle sopivaa etätyötä.