Suuri lääkärin etätyökysely

Toteutimme muutama viikko sitten Instagramissa etätyökyselyn, ymmärtääksemme paremmin aiheeseen liittyviä mielipiteitä ja mahdollisuuksia.


Kyselyyn kertyi merkittävä määrä vastauksia (114kpl). Vastaajista hieman yli puolet (52%) oli jo tehnyt etätöitä aiemmin. Tuloksia tarkasteltaessa on siis syytä pitää mielessä, että vastauksia on annettu sekä jo aiheeseen vihkiytyneiden että vielä vailla omakohtaista kokemusta olevien näkökulmista [Instagramin kyselytyökalu ei valittavasti tue vastausten ristiinvertailua]. 

Yleinen fiilis etätöistä on hyvä, sillä sen puolesta liputti yli puolet vastaajista (57%). Se, että melko suuri osa (38%) valitsi ei osaa sanoa -vaihtoehdon, voi johtua etätyökokemusten vähäisyydestä kyseisillä vastaajilla (48% vastaajista ei ollut vielä tehnyt etätöitä). Etätyön tekeminen tai kokeileminen tulevaisuudessa kiinnosti miltei kaikkia vastaajia (95%). Vain muutama vastaaja oli suoranaisesti etätyötä vastaan (5%).  

Näiden tulosten perusteella etätyö menee siis jatkoon, mutta missä määrin?

Oman työviikon rakentaminen hybridimallilla kiinnostaa selkeästi eniten, sillä jopa kolme neljästä vastaajasta valitsisi 1-2 etätyöpäivää kalenteriinsa. Vaihtelu tunnetusti virkistää, ja kenties etätyöstä haetaan myös kevennystä enemmistön raskaampina pitämiin lähityöpäiviin (38% vs. 8%, muut eivät kokeneet raskaudessa eroa tai eivät osanneet sanoa). Työviikon joustavamman järjestelyn ohella hybridimallin kannatuksen taustalla saattaa piillä myös sosiaalinen syy. Suuri osa vastaajista kertoi kaipaavansa kollegoiden seuraa välillä tai usein etätyöpäivien aikana (64%).

Toisaalta, kun etätyö mielletään määräaikaisena jaksona lähityön ympärille niin hybridimallista ja kollegoiden seurasta ollaan valmiita tinkimään. Vain muutama vastaaja (3%) ilmaisi haluavansa tehdä täysipainotteista etätyötä viikkotasolla, mutta mahdollisuus työskennellä etänä esim. 4 viikkoa putkeen houkuttaa monia (67%). Tilapäinen paikkariippumattomuus on siis tervetullutta, olipa ajatuksissa sitten kesämökin rauhasta tai valoisammista syyspäivistä nauttiminen.

Sopiiko etätyö sitten kaikille, myös aiempaan työkokemukseen katsomatta? Vastaajien enemmistön mielestä ei. Opiskelujen jälkeen kertyvän lähityökokemuksen katsottiin ehdottomasti olevan hyödyllistä ennen etätöiden pariin siirtymistä. Hieman yli puolet (51%) oli nimittäin sitä mieltä, että etätyö ei sovi vastavalmistuneille, tai että se sopii vain kokeneemmille lääkäreille. Työtehtävien sisäistämisen ohella, aiempi lähityökokemus saattaa auttaa käytännön asioiden omaksumisen kanssa (esim. ”talon tavat” ja uudet potilastietojärjestelmät). 

Etätyö on vielä melko uusi ilmiö, jota tulee helposti lähestyttyä vain lähityön poissulkevana työnteonmuotona. Kysymys kuuluu, tarvitseeko aihetta välttämättä käsitellä näin kaksinapaisesti, vai voisiko ääripäiden väliltä löytyä aiempaa miellyttävämpiä työskentelymalleja? Esimerkkinä idea keskeisellä sijainnilla olevasta etätoimistosta, joka sai enemmistöltä kannatusta (67%). 

Etänä työskentelemisen ei siis välttämättä tarvitse merkitä lähityön sosiaalisen puolen ja ammatillisen tuen poisjäämistä, jos etätöitä kokoonnutaan tekemään yhteiseen paikkaan, jossa myös senioritukea on saatavilla.

Oletko kiinnostunut etätöistä? Ota meihin yhteyttä täällä ja etsitään juuri sinulle sopiva etätyö!