Miten parantaa lääkärin työtä?

Jokin aika sitten kysyimme Instagramissa lääkäreiltä, miten heidän työtään voisi parantaa. Avoimia vastauksia tuli vajaa 30 kpl, joista teimme kevyen analyysin luokittelemalla esiintyneitä asioita yhteen. Tässä alla vastaukset tiivistettynä.

Miten parantaa lääkärin työtä

Kolme ongelmaa

1. Liian vähän aikaa merkityksellisiin asioihin

Heti pihviin. Aikaa on liian vähän. Tai toisin muotoiltuna, aikaa tärkeiden ja merkityksellisten tehtävien tekemiseen on liian vähän. 

Kolme eniten vastauksia saanutta vaihtoehtoa liittyivät ajan hallintaan. Yleisesti sanottuna sihteerin hommia pitäisi olla vähemmän ja aikaa pitäisi saada irrotettua potilaiden tilanteeseen perehtymiseen ja itse potilaan kohtaamiseen.

Ongelman taustalla on erityisesti lääkäripulasta johtuva jatkuva kiire, mutta myös julkisen terveydenhuollon turhan pitkälle edenneet säästötalkoot.   

2. Työyhteisön ja kollegoiden tuen puute

Toinen selvästi esiin tullut osa-alue liittyy työyhteisöön. Erityisesti nuoret lääkärit kaipaavat uransa alkutaipaleella merkittävästi tukea kollegoilta ja vastausten mukaan sitä ei ihan riittävästi saada. Tässä on taas välillisesti ajasta ja resursseista kysymys: kokeneemmat kollegat varmasti haluaisivat auttaa, mutta aika ei aina vain riitä huolelliseen opastamiseen. 

Lisäksi kaivataan yleisesti työhön liittyvää yhteisöllisyyttä. Moni kokee sosiaalisen pudotuksen tiiviin lääkiselämän jälkeen. Tähänkin auttaisi luonnollisesti, jos vuorokaudessa olisi enemmän tunteja. Tai no, ehkä helpompi ratkaisu olisi muuttaa alan käytäntöjä ja rakenteita. Lääkärin työ on hyvin hektistä ja työssä ei kehity samalla tavalla luontaisesti tiivistä työyhteisöä, jossa voisi jutella muustakin kuin työasioista. 

3. Työkuormaan ja työaikoihin vaikuttaminen

Kolmas selvästi esiin tullut teema oli omiin työoloihin vaikuttaminen. Lääkärit kokevat, että heillä ei ole riittävästi mahdollisuuksia vaikuttaa työkuormaan tai työaikoihin. 

Miten ongelmat ratkaistaan?

Mikä yhdistää kolmea ongelmaa? Tulisi luopua vanhentuneesta ajattelusta, että lääkärit ovat vain resursseja. Muilla asiantuntija-aloilla on jo sisäistetty työntekijöiden inhimillisiin tarpeisiin vastaamisen tärkeys, mihin työn merkityksellisyys, yhteisöllisyys ja joustavuus elämäntilanteen mukaan oleellisesti kuuluu. Terveydenhuoltoalan henkilöstöjohtaminen on aika tuoda 2020-luvulle ja tämä nimenomaan on meidän tarkoituksena.   

Vireyden pitkän aikavälin tavoite on päästä oikeasti vaikuttamaan lääkäreiden työhön ja työoloihin. Aiomme ratkaista kaikki kolme yllä mainittua ongelmaa järkeistämällä lääkärin työtä. 

Miten Vireys haluaa parantaa lääkärin työtä:

1. Pyrimme järkeistämään työtä niin, että lääkäri pystyy keskittymään pääosin potilaiden kohtaamiseen. 

2. Pyrimme luomaan lääkäreille yhteisöllisen työympäristön, jossa on aina saatavilla tukea kokeneemmilta kollegoilta. 

3. Pyrimme lisäämään joustavuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia lääkärin työhön. 

Ok ok, kuulostaa melko yksinkertaiselta. Miksi sitten kukaan ei ole vielä onnistunut tekemään yllä mainittuja parannuksia? Lyhyesti, koska se on aivan helvetin vaikeaa. 

image.jpg

Alamme on hyvin jäykkä tekemään muutoksia. Jos kyse ei ole yksityisistä toimijoista, on päätösten, eli muutosten, tekeminen usein monen mutkan ja päätöksentekijän takana. Kuitenkin, asioihin voidaan vaikuttaa ja monia saattaakin yllättää, miten paljon toimivaltaa esimerkiksi ylilääkäreillä on omissa terveyskeskuksissaan. 

Eli asiat on mahdollista tehdä hyvinkin eri tavalla kuin mitä on totuttu. Onpa lääkäriystävällisistä ja erinomaisesti toimivista terveyskeskuksista jo käytännön esimerkkejäkin.  

Pointti on siinä, että resursseja on rajallisesti ja lääkäreiden olojen parantaminen vaatii paljon suunnittelua ja fiksuja päätöksiä. Ylilääkärit ja muut asioista vastaavat tarvitsevat apua. 

Meillä Vireydellä on paljon kokemusta ruohonjuuritasolta, eli lääkäreistä, jotka tietävät miten asiat voisi tehdä fiksummin. Lisäksi meillä on kokemusta myös hallinnolliselta puolelta, eli tiedämme miten asiat voisi tehdä fiksummin, niin, että esimerkiksi terveyskeskus voi muutosten jälkeen toimia kokonaisuutena paremmin. Näin ylilääkärikin voi nukkua yönsä levollisemmin.  

Jos olet siis lääkäri ja kaipaat työhösi lisää mielekkyyttä, ota yhteyttä meihin. Emme ota vastaan työhakemuksia, otamme vastaan työtoiveita
Jos olet ylilääkäri, laita meille viestiä, niin jutellaan tarkemmin miten voisimme auttaa arkeasi.

Toni Roschier