Miten Vireys on tuonut joustoa lääkärin elämäntilanteeseen?

Käsittelemme tässä blogitekstissä joustavuutta lääkärin työssä lääkäreille teettämämme kyselyn tuloksien sekä käytännön esimerkkien kautta. Alkuun kuitenkin hieman laaja-alaisempaa pohdintaa joustavuudesta yleisesti. Jos haluat mennä suoraan kyselymme tuloksiin ja Vireyden esimerkkeihin, selaa hieman alaspäin.

Joustavuus työssä, mitä se on?

Käänteisen esimerkin kautta ajateltuna joustamattomuus voisi tarkoittaa seuraavaa skenaariota:  
 
“työtä tehdään aina samassa paikassa, samaan aikaan, ja myös työtehtävät pysyvät melkein koko ajan samoina.” 
 
Edellinen asetelma voikin olla monelle tuttu ihan ensimmäisistä töistä, joissa toisinaan oli mahdollista sopia lyhyemmästä työpäivästä. Tai sitten ei. Työn joustavuudella voidaan työajan lisäksi viitata mm. mahdollisuuteen vaikuttaa työn suorituspaikkaan ja työn sisältöön. Lähemmin tarkasteltuna se on kuitenkin paljon moniulotteisempi konsepti.  
  
Monesti joustavuus on kontekstisidonnaista. Mahdollisuus vaikuttaa omaan työaikaan voi toisessa työssä näyttäytyä suurena joustona, kun taas toisessa työpaikassa tämä otetaan itsestäänselvyytenä. Kysymys kuuluu pitäisikö joustavuuteen suhtautua lisä- vai itseisarvona? Onko joustavuus työnantajan tekemä myönnytys vai työntekijöille kuuluva oikeus?  

Skeptisesti ajateltuna lisääntynyt vapaus merkitsee vääjäämättä vähäisempää työmäärää ja kyräileviä esihenkilöitä, mutta voisiko joustavuus joissain tapauksissa johtaa siihen, että töitä tehdään enemmän?  
 
Hiljattain olimme tilanteessa, jossa työntekijämme oli sitoutunut tekemään tietyt vuorot viikoittain, mutta töiden alettua potilaita ei tullutkaan suunnitellusti. Tähän löytyi ratkaisu tuomalla etätyöt osaksi lähityöpäivää - niitä hetkiä, kun vastaanotolla oli hiljaisempaa. Joustavuus voi siis merkitä myös tehokkuuden lisääntymistä, optimaalisempaa resurssien allokoimista ja monipuolisempia työtehtäviä. 
 
Olisi yksipuolista ajatella, että vain työnsisältö ja olosuhteet joustavat, ja sivuuttaa yhtälöstä töitä tekevät ihmiset. Joustavuus edellyttää venymiskykyä myös työntekijöiltä - ei (toivottavasti) niinkään työpäivien pituuden muodossa, vaan kyvyssä omaksua uusia toimintatapoja. Miten kriisissä olevalle alalle syntyy innovaatioita, jos kaikki toimii staattisesti ja samat virheet toistuvat eri henkilöiden tekemänä? 
 
Joustavuudessa on pitkälti kysymys myös luottamuksesta. Hierarkisessa organisaatiossa luottamus mielletään helposti yhdensuuntaiseksi konseptiksi, jossa on kysymys siitä luottavatko esihenkilöt alaisiinsa, vai mikromanageroivatko he kaikkea aina kahvinkeitosta kukkien kasteluun. Yhdenvertaisuuden kautta ajateltuna kollegoiden välisen luottamuksen tulee olla molemminpuolista ennen kuin sitä on edes olemassa.  

Yrityskulttuurin kautta tarkasteltuna merkittävä joustavuuden ero voi piillä myös kohtaamisissa - siinä kohdataanko työntekijöitä resursseina vai ihmisiä yksilöinä. Esimerkiksi työaikojen joustavuus ei ole kaikille samanarvoista, mitä voi olla vaikea saada selville vain työntekijöiden tuntisuoritteita tuijottamalla.  Henkilökohtainen lähestymistapa syö melko varmasti “one-size-fits-all” -politiikkaa enemmän resursseja, mutta kenties tämän tyyppinen yksilön tarpeet huomioiva joustavuus nähdäänkin investointina henkilöstön hyvinvointiin.  
 
Kaikissa työpaikossa ei toki ole yhtäläisiä mahdollisuuksia antaa työntekijöille samoja vapauksia, vaan esimerkiksi aika- ja paikkasidonnaisuus ovat monessa työssä edelleen läsnä.  
 

Miten Vireys on tuonut joustoa lääkärin elämäntilanteeseen?

 

Vireyden kotisivuilla joustavuudesta puhutaan muun muassa seuraavasti:  

 
Meidän sukupolvellemme työ ei ole kaikki kaikessa. Siksi tarjoamme mahdollisuutta osa-aikaisuuteen ja priorisoimme lomia. Tarjoamme myös etätyömahdollisuuksia. Vakuutuksemme mahdollistavat myös sen, että lääkärimme voivat työskennellä etänä ulkomailta käsin. 
 
Myös meille itsellemme jousto työssä on hyvin tärkeää, joten pyrimme luomaan työpaikkaa, jossa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa oman työviikkonsa muodostumiseen. 

 

Minkälainen jousto on lääkäreille tärkeintä? 


Oppiaksemme lisää joustavuuden merkityksestä lääkärikontekstissa, teimme matalan kynnyksen kyselytutkimusta aiheesta. “Yleisen mielipiteen” mittasimme Instagramissa tehdyn kyselyn avulla, saaden suuntaa antavaa näkemystä siitä, mitkä joustavuuden elementit ovat lääkäreille tärkeimpiä. Vaihtoehtojen määrä oli ennakkoon rajattu, joten on mahdollista, että jokin joustavuuden olomuoto on jäänyt pois tutkimusjoukosta. Instagramissa kysyimme: minkälaista joustoa arvostat työssäsi?  
 
Alla näkyviin vaihtoehtoihin saatiin n. vuorokauden aikana vastauksia 104kpl ja tulokset olivat seuraavat:  

  • Lomat (esim. että saat pitää lomia, kun haluat) 48% 

  • Työpäivät viikossa (esim. kolme päivää) - 32% 

  • Työskentelypaikka (esim. etänä tai ulkomaat) 11% 

  • Työjaksot (esim. pitkät lomajaksot) 9%   

Mahdollisuus vaikuttaa sekä viikon työmäärään että yleisiin loma-aikoihin on tämän otannan perusteella selkeästi pitkiä lomajaksoja ja etätyöskentelyä arvostetumpi asia.  

 Tuloksia voidaan pitää korkeintaan suuntaa antavana, sillä Instagram ei valitettavasti mahdollista vastausten ristiinvertailua. Emme siis esimerkiksi tiedä, mistä vaihtoehdoista  vastaajilla on aiempaa kokemusta, minkä voidaan olettaa vaikuttavan mielipiteisiin.  

 

Miten Vireys on käytännössä tuonut joustoa lääkäreiden elämään?  

 
Instagram-kyselyn ohella tiedustelimme Vireyden omilta lääkäreiltä, miten joustavuus on Vireydellä toteutunut käytännössä.  
 
Kysely toteutettiin anonyymisti jakamalla seuraavan kysymyksen sisältävä kysely lääkäreidemme Whatsapp –kanavassa: Miten Vireys on tuonut joustoa elämäntilanteeseesi? 
 
Vastauksia saatiin seuraavasti:


Työt vasta alkamassa, mutta: saanut valita melko vapaasti miten paljon ja mitä työtä tekee esim kuinka monena päivänä viikossa ja mitkä päivät + kellonajat kys päiville 😊 

Mahdollisuus joustavaan työntekoon 😊

Mahdollistaen etätyöt ulkomailta käsin sekä joustavan työajan (80-100% työviikko omien tarpeideni mukaan)

Ei ole tuonut

Työpätkien pituudet ja lomat saatu hyvin sovittua omien tarpeiden mukaan 😊

Löysin joustavan työpaikan jossa voin itse vaikuttaa työmäärään ja työaikaan

Keikkatyö, itselle sopivina päivinä järjestetyt työvuorot, vuorojen pituuden määrittäminen itse

Saanut valita työajat ja päivät vapaasti, mahdollisuus tehdä vain pari pvä/vko

Voin itse valita haluamani työajat

Tulokset ovat melko hyvin linjassa Instagram -kyselyn kanssa, sillä työ- ja loma-aikojen joustavuus korostuu näissäkin vastauksissa. On syytä huomioida, että Whatsapp–kyselyyn vastanneet ovat saattaneet osallistua myös Instagramissa, joka voi johtaa tuloksia yhdenmukaiseen suuntaan. 

Keskeisenä teemana näistä kyselyistä nousee esille tasapainon löytäminen työn, vapaa- ja loma-aikojen välillä. Jotta tasapainon saavuttaminen olisi ylipäätään mahdollista edellyttää se mahdollisuutta kokeilla minkälainen työ ja työtahti itselle sopii missäkin elämäntilanteessa parhaiten.  

Joustavuus on tullut työelämään jäädäkseen. Ilman tarvittavaa rakenteellista joustoa pienikin maanjäristys saattaa olla uusimmallekin pilvenpiirtäjälle liikaa. 

Ota meihin yhteyttä, niin etsimme sinulle elämäntilanteeseesi sopivaa työtä!