Työterveyshuollon asiantuntijaksi Vireydellä

Lääkärimme Sari on työskennellyt yli vuoden verran Rovaniemellä Työterveys Lappicalla. Vuoden 2024 alussa Sari lähti työn ohessa suorittamaan myös Työterveyshuoltoon pätevöittävää moniammatillista koulutusta. Kurssi on edennyt jo puoliväliin ja päätimme haastatella Saria hänen kokemuksistaan. Tässä artikkelissa kerromme, minkälaista on ollut työskennellä Lappicalla ja miltä Työterveyslaitoksen järjestämä kurssi on Sarista tuntunut. 

 

Työskentely Lappicalla 

Työterveyshuolto Lappica tarjoaa työskentelymahdollisuuden, joka on Sarin mukaan kuvailtavissa “opettavaisena, monipuolisena ja moniammatillisena”. Sarin päivät täyttyvät pääosin potilasvastaanotoista, puheluista ja paperitöistä. Tämän lisäksi hän konsultoi myös työterveyshoitajia.

“Vastaanottoajat vaihtelevat 20 minuutista 60 minuuttiin. Yleensä potilaat ehtii hoitaa varatun vastaanottoajan puitteissa”, Sari kuvailee työn tahtia.

Hoidettavien potilaiden kirjo on laaja, ulottuen ennaltaehkäisevästä työterveyshuollosta (Kela 1) sairasvastaanottoon (Kela 2), painottaen mielenterveyden sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitoa. Kysyttäessä Lappican työilmapiiristä, Sari vastaa:

“Olen kokenut työilmapiirin hyväksi, ja minut on otettu työyhteisössä hyvin vastaan”.

Perehdytys kesti Sarilla yhden päivän, ja hän on kokenut saavansa tarvitsemaansa tukea myös perehdytysvaiheen jälkeen. Sari on kokenut Lappican myös erittäin joustavaksi: “Työpaikka on ollut joustava työaikojen ja lomatoiveiden suhteen”. Lomat on aina saatu järjestymään, kun niitä on pyytänyt. 

Uudelle paikkakunnalle muuttaminen vaatii aina paljon erilaista selvittelyä ja järjestelyjä, näin oli myös Turusta Rovaniemeen suunnanneen Sarin kohdalla. Vireys oli tässä kuitenkin apuna: 

“Vireyden kautta työmahdollisuuksien kartoittaminen uudella paikkakunnalla onnistui sujuvasti. Tämän lisäksi Vireydeltä on tarvittaessa saatavissa konsultaatioapua. Työhön liittyvät järjestelyt ovat toteutuneet toiveideni mukaisesti.” 

Pienen pohdinnan jälkeen Sari päättyi tarttua Lappican tarjoamaan työmahdollisuuteen ja tämä osoittautui hyväksi päätökseksi. Vuoden työskentelyn jälkeen Sari kokee viihtyneensä ja suositteleekin paikkaa myös muille lääkäreille:

“Suosittelen kokeilemaan työtä, jos pidät itsenäisestä työskentelystä, olet kiinnostunut työterveyshuollosta ja sinulla on vähintään vuoden verran työkokemusta valmistumisen jälkeen”. 

 

Työterveyshuoltoon pätevöittävä moniammatillinen koulutus 

Vuoden 2024 alussa Sari lähti töiden ohessa suorittamaan Työterveyslaitoksen järjestämää Työterveyshuoltoon pätevöittävää moniammatillista koulutusta (15 op). Sari kertoi kiinnostuneensa kurssista, koska hän halusi saada kattavamman käsityksen työterveyshuollosta ja moniammatillisesta työskentelystä. Vireys vastasi kurssin kustannuksista. 

Suoritettuaan kurssin Sari saa pätevyyden työskennellä työterveyshuollon tehtävissä (KL1-toiminnassa) korkeintaan 20 tunnin ajan viikossa. Opiskelua Sari kuvailee seuraavasti:

“Opintoihin sisältyy lähi- ja etäkoulutuspäiviä sekä itsenäistä etäopiskelua Moodle-alustalla. Kurssiin sisältyy luentoja ja työskentelyä moniammatillisessa pienryhmässä”. 

Koulutuspäivien kesto on pääsääntöisesti klo 8-16. Muuten opintoja voi suorittaa itselleen sopivana aikana. Itsenäiseen opiskeluun on ohjeistettu varaamaan noin 10 tuntia viikossa. Sari ei ole kuitenkaan kokenut kurssia liian kuormittavaksi, vaikka hän työskenteleekin samaan aikaan:

“Kurssin tahti vaihtelee, mutta pääasiassa opiskeluun on ollut hyvin aikaa eikä kurssi ole ollut liian kuormittava”.  

Kurssi kestää noin puoli vuotta ja se on Sarilla juuri haastattelun aikana puolivälissä. Sari on myös ollut kurssiin tyytyväinen: 

“Kurssista on työssäni lähes päivittäin hyötyä. Kurssi ja samanaikainen työskentely työterveyshuollossa tukevat hyvin toisiaan”. 

 

Olisitko kiinnostunut suorittamaan Työterveyshuoltoon pätevöittävän moniammatillisen koulutuksen Vireyden kustantamana? Ota meihin yhteyttä tästä, niin kerromme lisää!